SP Paszkówka

 

Sprawozdanie z działań o zdrowiu za rok szkolny 2012/2013


W roku szkolnym 2012/2013 zostało zawarte Porozumienie pomiędzy Małopolską Siecią Szkół Promujących Zdrowie reprezentowaną przez Wojewódzkiego Koordynatora Sieci Szkół Promujących Zdrowie, a Szkołą Podstawową im. Antoniego Kucharczyka w Paszkówce. W szkole został powołany zespół ds. promujących zdrowie, w skład którego weszli wszyscy wychowawcy klas. Największy wpływ na kształtowanie zdrowia ma tryb życia, czyli sposób w jaki żyjemy. Aby nauczyć dzieci, młodzież i rodziców jaki tryb życia prowadzić żeby być zdrowym podejmujemy szereg działań na temat przestrzegania zasad zdrowego trybu życia. W tym roku szkolnym w dniach od 16–23 października 2012 r. w naszej szkole przeprowadzona została kampania pt. "Tydzień Chleba na Zakwasie w Szkole 2012". Czwarta już edycja tej szlachetnej akcji, której pomysłodawcą jest Fundacja Dobre Życie z Warszawy, miała zachęcić uczniów naszej szkoły, do spożywania chleba oraz śniadań i zabierania ze sobą zdrowego jedzenia. Rozpoczęliśmy więc tydzień od przygotowania gazetek i prezentacji dla klas, mających na celu pokazanie zdrowotnych aspektów spożywania chleba na zakwasie. W ramach realizacji założeń projektowych wykonano wiele czynności przybliżających uczniom, nauczycielom, pracownikom szkoły ideę chleba na zakwasie, pieczonego tradycyjnymi metodami. Kulminacyjnym punktem programu była degustacja pieczywa, którą zorganizowaliśmy 18 października. Pieczywo do degustacji pochodziło z piekarni GETH z Krakowa. Dodatek do chleba stanowiły sery, pasty i masło. W naszej szkole przez cały rok realizowaliśmy projekt „Comenius” pod hasłem „Zdrowy tryb życia” w ramach którego wszystkie klasy sporządzały zdrową polską potrawę, którą prezentowały podczas wizyty gości z 10 krajów. Uczniowie wykonali szereg plansz prezentujących zdrowy styl życia oraz Piramidę Zdrowego Odżywiania. Poza tym został zorganizowany konkurs piosenki szkolnej związanej ze zdrowym trybem życia pod hasłem „Żyjmy zdrowo”. Na zajęciach szkolnych i świetlicowych pod opieką wychowawców dzieci sporządzały różne zdrowe sałatki, soki, napoje, kanapki i inne zdrowe potrawy. Nie zabrakło turniejów sportowych na sali gimnastycznej i na świeżym powietrzu. Klasa II i III wzięły udział w Gminnym Turnieju Mikołajkowym w Łączanach. Nasza szkoła przystąpiła również do Obchodów Światowego Dnia Bez Tytoniu. Światowy Dzień bez Tytoniu 2013 w Szkole Podstawowej im. A. Kucharczyka w Paszkówce przebiegał pod hasłem „ Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe”. W ramach obchodów uczniowie przygotowali plakaty oraz gazetki tematyczne na temat szkodliwości palenia, które zostały wywieszone na korytarzu szkolnym. Poza tym została przygotowana wystawka książek i broszur dotyczących szkodliwości palenia. Wszyscy odwiedzający naszą szkołę, a przede wszystkim rodzice mogli przekonać się jakie szkodliwe jest palenie i jakie są jego skutki. Uczniowie pod kierunkiem koordynatora przygotowali transparenty. 31 maja 2013 roku wszyscy uczniowie wraz z nauczycielami zorganizowali marsz i happening antynikotynowy. Uczniowie przeszli wraz z opiekunami przez swoją miejscowość skandując hasła zachęcające do zerwania z nałogiem nikotynowym i zakazem reklamy. 2 czerwca został zorganizowany Festyn Zdrowia na którym młodzi artyści pod kierunkiem koordynatora pani Danuty Kubaszewskiej zaprezentowali ciekawe przedstawienie pod tytułem: „Nie pal mamo, nie pal tato”. Mamy nadzieję, że wszystkie dzieci zrozumiały przesłanie przedstawienia i swoją asertywną postawą dadzą do zrozumienia palącym dorosłym- rodzicom, że papieros to bardzo zły i kosztowny nałóg, wywołujący groźne choroby nowotworowe. Rodzice mogli skorzystać z porady lekarskiej jak rzucić palenie, wykonać podstawowe badania. Otrzymali również materiały edukacyjne dotyczące szkodliwości palenia. Oprócz spektaklu przygotowali utwory literackie ośmieszające nałóg palenia i zaprezentowali je wszystkim przybyłym na festyn. Na naszym festynie nie zabrakło stoisk ze zdrowymi potrawami. W naszym menu znalazły się różne sałatki, kanapki, szaszłyki owocowe, koktajle, napoje i inne zdrowe potrawy. Poza tym zostały zorganizowane gry i zabawy ruchowe. Uczestniczyli w nich rodzice wraz z dziećmi. Szkoła realizowała również program owoce w szkole. Programem tym objęci byli uczniowie klas I-III. Myślę, że działania te pomogą w przyszłości zachować dzieciom zdrowie.




Rok szkolny 2011/2012 - Aktywnie po zdrowie

Szkoła Podstawowa im. A. Kucharczyka w Paszkówce włączyła się czynnie do ogólnopolskiego konkursu „Aktywnie Po Zdrowie”. Organizatorem konkursu jest Fundacja Banku Ochrony Środowiska pod patronatem Ministerstwa Edukacji, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sportu i Turystyki, IZŻ, SGGW oraz AWF. Program powstał w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Ma charakter ogólnopolskiej międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Jest adresowany do uczniów klas I-III, ale również do nauczycieli, opiekunów i rodziców. Do programu tego przystąpiła klasa II pod opieką pani mgr Danuty Kubaszewskiej. Głównym celem programu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania. „Aktywnie Po Zdrowie” jest jednym z najważniejszych programów edukacyjnych. Jego celem jest przede wszystkim obszerna i kompleksowa edukacja dotycząca zdrowego stylu życia, a w szczególności zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Konkurs jest podzielony na trzy etapy: etap I-jesienny, etap II-zimowy, etap III-wiosenny. W grudniu zakończył się etap jesienny. Klasa II zajęła 19 miejsce na 375 szkół zgłoszonych do konkursu zdobywając 896 punktów. Można było zdobyć 995 punktów. Dzieci z klasy II pracowały z bardzo dużym zaangażowaniem i pasją zdobywając wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. W etapie I zostały przeprowadzone 2 zajęcia tematyczne: Dobre i złe składniki w naszym pożywieniu oraz Pijmy wodę-na zdrowie. Zostały przeprowadzone konkursy: 1. Zdobywamy odznakę Super Kucharka za najlepszą zdrową modyfikację zestawu śniadaniowego, 2. Konkurs strefa aktywności-najciekawsza gra terenowa, Konkurs 3.-Najciekawsza gazetka ścienna zachęcająca do zrezygnowania ze słodkich napojów na rzecz wody. Zostały również przeprowadzone dwa spotkania z rodzicami w ramach Form Zdrowia Dla Rodziców. Spotkanie 1: „Jak pomóc dziecku być zdrowym ?”, spotkanie 2: „Planowanie posiłków-zasady i błędy”. Nauczyciel opiekun przesłał siedem raportów, dokumentację zdjęciową z przebiegu zajęć, zdjęcia pomocy dydaktycznych wykorzystanych w trakcie zajęć. Klasa II z zapałem przystępuje do etapu II-zimowego.

Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia



Przeprowadzone działania o zdrowiu w roku szkolnym 2010/2011

W ramach edukacji zdrowotnej klasy młodsze przystąpiły do ogólnopolskiego programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program realizowany był przez cały rok szkolny. W ramach tego programu zostały przeprowadzone 2 ankiety w klasach młodszych, badające wiedzę na temat spożywania warzyw, owoców i soków. Rodzice otrzymali broszury, a dzieci książeczki „Super-Piątka”. Zostały zrealizowane cztery lekcje we wszystkich klasach młodszych. Lekcja 1 – Super-Piątka, lekcja 2 – Zdrowa zima, lekcja 3 – Wiosenne smaki, lekcja 4 – Rodzinny piknik. Nauczyciel opiekun wysłał raport z przeprowadzonych działań, dokumentację zdjęciową i prace plastyczne promujące program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. W ramach realizowanych lekcji, dzieci pod kierunkiem nauczyciela przygotowały gazetki promujące program i spożywanie warzyw, owoców lub soków. Oprócz tego programu, realizowany był projekt „Odżywiamy się zdrowo”. W tym projekcie wzięły udział klasy młodsze i starsze. Klasy starsze wykonały piramidę zdrowego odżywiania się oraz prezentację dla wszystkich uczniów. W ramach tego projektu uczniowie przygotowali inscenizację na temat zdrowego odżywiania „Stajesz się tym co jesz”, klasy młodsze przygotowały różne sałatki i kanapki. Dzieci młodsze wykonały dużą piramidę zdrowego odżywiania i przygotowały przedstawienie „Spór o ważności owoców nad warzywami”. Od II semestru uczniowie klas I-III otrzymywali świeże owoce i warzywa na przerwach. Głównym celem programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” było przekonanie dzieci, że jedzenie warzyw i owoców oraz picie soków jest ważne i zdrowe. Myślę, że cel ten został osiągnięty.